kinderboekenweek 2023

Het leukste kinderboekenfeest van Nederland – De Kinderboekenweek 2023

Kinder boeken week 2023 – Thema: Bij mij thuis!

Van 4 tot 15 oktober vieren we de Kinderboekenweek, een tien dagen durend feest gewijd aan kinderboeken. Deze week staat bol van activiteiten, zowel op scholen, in bibliotheken als in boekhandels door het hele land. Het thema van dit jaar is “Bij mij thuis,” en dat opent de deur naar een wereld van diverse thuissituaties. Want thuis is voor iedereen anders en komt in vele vormen.

Thuissituaties in de Schijnwerpers

Het thema van de Kinderboekenweek 2023, “Bij mij thuis,” brengt de diversiteit van huizen en thuissituaties onder de aandacht. Dit jaar vieren we juist de verschillen en overeenkomsten in de manier waarop mensen thuis leven. Wat is een thuis? Hoe ziet het eruit? En wat betekent het voor kinderen in alle hoeken van de wereld? Boeken bieden de perfecte ingang om deze vragen te beantwoorden. Ze laten ons kennismaken met diverse thuissituaties en stimuleren gesprekken over dit onderwerp.

Gouden Griffel en Penseel 2023

Op 28 september werden tijdens een uitzending van het Jeugdjournaal de winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel feestelijk onthuld. Het boek “Misjka” van Edward van de Vendel en Anoush Elman werd geëerd met de Gouden Griffel, wat betekent dat het is bekroond als het beste kinderboek van 2023. Het Gouden Penseel, de prijs voor het prachtigst geïllustreerde kinderboek, werd verdiend door Djenné Fila voor haar werk “Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen.”

Overzicht Zilveren Griffels 2023

De Griffeljury bestond dit jaar uit Ernestine Comvalius (voorzitter), Kim Blackburn, Emma Eigenraam, Jaap Friso, Thomas Hardie, Susan Venings en Joan Windzak. Zij bekroonden de volgende boeken:

Categorie Tot zes jaar
Heksje Hazel – Phoebe Wahl, vertaald door Nicolette Hoekmeijer
Schildpad en ik – Marit Törnqvist

Categorie Zes tot negen jaar
Misjka – Edward van de Vendel en Anoush Elman, met illustraties van Annet Schaap
Pluk en Pluis. De weg naar terug – Mathilde Stein

Categorie Negen tot twaalf jaar
De kaarten van madame Petrova – Marjolijn Hof, met illustraties van Annette Fienieg
Kinderen van het drijfzand – Efua Traoré, vertaald door Tjalling Bos

Categorie Twaalf tot vijftien jaar
De zoon van de berentemmer – Xavier-Laurent Petit, vertaald door Leny van Grootel
Patroon – Marco Kunst

Categorie Informatief
Briljante planten – Geert-Jan Roebers, met illustraties van Margot Westermann
Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda – Bibi Dumon Tak, met illustraties van Annemarie van Haeringen

Categorie Poëzie
Applaus voor mijn vinger – Erik van Os, met illustraties van Jan Jutte
Heel de wereld wordt wakker. Het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten – Jaap Robben, met illustraties van Sebastiaan Van Doninck

Het Kinderboekenweekgeschenk & Lied 2023

Sanne Rooseboom, bekend van populaire series zoals “Het ministerie van Oplossingen” en “Mot en de metaalvissers,” heeft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk geschreven met als titel “Ravi en de laatste magie.” Het Prentenboek van de Kinderboekenweek is gemaakt door Yvonne Jagtenberg, tweevoudig winnaar van het Gouden Penseel voor “Mijn wonderlijke oom” en “Hup Herman.” Natuurlijk hebben we ook weer een Kinderen voor Kinderen lied dat bij het thema past. Dit jaar is het geschreven door Iven Cudogham, bekend van “Anansi de spin” en “Papa!

Lestips voor Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek bieden leraren een gouden kans om hun lessen te verrijken met het thema “Bij mij thuis.” Hier volgen enkele creatieve ideeën om Kinderboekenweek 2023 nog specialer te maken:

1. Nodig een Kinderboekenschrijver uit: Trakteer de klas op een bezoek van een heuse kinderboekenschrijver. Laat ze vertellen over hun vak en de weg naar het schrijverschap. Wat dreef hen om kinderboekenauteur te worden? Hoe word je eigenlijk kinderboekenschrijver? Een fantastisch hulpmiddel om te gebruiken is het boek “Hoe maak je een boek?” Dit biedt de kinderen ook de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan.

2. Schrijver in Beeld: Breid het avontuur uit naar de hele school door interactie met schrijvers mogelijk te maken. Bekijk “Schrijver in Beeld” voor een actueel boekenpakket en boeiende auteurs die gratis virtueel in de klas verschijnen via het digibord.

3. De Kinderboekendans: Laat de kinderen swingen met de boeken die ze lezen. Wanneer de muziek stopt, delen ze met een klasgenootje waar hun boek over gaat. Zodra de muziek weer begint, start de dans opnieuw!

4. Kinderboekenspeurtocht: Kinderen zijn dol op speurtochten, net als Spekkie en Sproet! Organiseer een boekenspeurtocht en help de kinderen op speelse wijze een nieuw leesavontuur te ontdekken.

5. Lesbrieven: Hieronder hebben we een selectie van inspirerende lesbrieven samengesteld die uitstekend passen bij het thema van 2023. Bestel het boek, download de bijbehorende gratis lesbrief en ga er samen met je klas mee aan de slag. Op deze manier breng je het thema “Bij mij thuis” tot leven in de klas.

6. Kinderboekenruilmarkt: Organiseer een boekenruilmarkt op school. Kinderen kunnen boeken meenemen die ze hebben gelezen en ruilen met boeken van medeleerlingen. Het is een geweldige manier om nieuwe verhalen te ontdekken en te delen.

7. Verhalende knutselsessie: Laat de verbeelding van de kinderen de vrije loop tijdens een knutselsessie waarin ze kunstwerken maken die geïnspireerd zijn door hun favoriete boeken. Denk aan tekeningen, schilderijen, of zelfs driedimensionale kunstwerken.

8. Kinderboekenquiz: Organiseer een leuke en educatieve quiz over kinderboeken. Kinderen kunnen teams vormen en vragen beantwoorden over bekende kinderboeken en auteurs. Prijzen toevoegen maakt het nog spannender!

9. Thuisbibliotheek op school: Nodig ouders uit om een kleine thuisbibliotheek op school op te zetten. Kinderen kunnen boeken lenen om thuis te lezen en aan het einde van de Kinderboekenweek kunnen ze deze boeken weer terugbrengen.

10. Boekenheldendag: Moedig kinderen aan om zich te verkleden als hun favoriete boekpersonages. Organiseer een “Boekenheldendag” waarop ze hun kostuums kunnen tonen en praten over de boeken waar deze personages in voorkomen.

Deze extra activiteiten zullen de Kinderboekenweek nog gedenkwaardiger maken en kinderen aanmoedigen om te genieten van de magische wereld van boeken.

Op Zoek Naar een Leuk Kinderboekenweekgeschenk?

Bij Koekoek Kinderboek zijn wij gericht op het creëeren van een verrijkende leerervaring voor kinderen. In onze boeken wij gebruik van het krachtige trio van pakkende verhaaltjes, betoverende rijmpjes en aanstekelijke liedjes om kinderen niet alleen sneller te laten leren, maar ze ook meer plezier in het leerproces te laten hebben. Dus, als je op zoek bent naar niet alleen vermakelijke maar ook educatieve boeken, zoek dan niet verder. Je zult versteld staan van hoe effectief leren kan zijn als het wordt omarmd met plezier en creativiteit. Onze boeken belichamen dit principe perfect.

Wat denk je van deze Koekoek Kinderboeken?

Affirmatieboek voor Kinderen: Positieve Kristalaffirmaties voor Kinderen

positieve kristal affirmaties kinderboek

Tegenstellingen Ontdekken: Samen Verschillend: Een Ontdekkingsreis van Tegenstellingen

tegenstellingen kinderboek 1

Leren over de Ruimte: Ons Zonnestelsel: Een Groot Planetenavontuur voor Kleine Astronauten

ons zonnestelsel kinderboek 1

Laten we samen de Kinderboekenweek omarmen, kinderboeken ontdekken en de rijkdom van thuissituaties onderzoeken. Het is een opwindende tijd voor kinderboeken, boordevol kansen om te leren en plezier te beleven. Veel leesplezier en leerplezier gegarandeerd!

Tot volgend jaar bij Kinderboekenweek 2024!

Gerelateerde berichten

Ontvang 15% korting 🎁

Schrijf je in voor onze mailing lijst en ontvang een waardebon voor 15% korting op je eerste aankoop direct in je mailbox

Shopping Cart
Naar boven