boek recensies blog

Hoe beoordelen wij kinderboeken?

Als het op kinderboeken aankomt, zijn er zoveel factoren die een rol spelen bij het beoordelen van een boek. Het gaat niet alleen om het verhaal, maar ook om de beleving en de impact die het boek kan hebben op jonge lezers.

Onze vrienden bij Boekrecensiesblog vinden de onderstaande punten vooral heel belangrijk en nemen deze mee in hun recensies, daarbij melden we wel dat het geen afvinklijstje is. De ene keer ligt de nadruk op een bepaald aspect, de andere keer weer op een ander. Soms ook gaat het bijvoorbeeld om de verrassende stijl of een bepaald actueel thema waardoor het boek de moeite waard is. En soms past een boek prima in een genre, maar is het een herhaling van wat al bekend is en heeft het geen toegevoegde waarde (meer van hetzelfde).

Aandachtspunten

Boodschap en relevantie

Een van de sleutelpunten bij het beoordelen van kinderboeken is of er een waardevolle boodschap in het verhaal zit. Heeft het boek een dieper thema dat kan resoneren met jonge lezers? Is het gepresenteerd op een manier die begrijpelijk en betekenisvol is voor de leeftijdsgroep waarvoor het bedoeld is?

Leeftijd en leesniveau

Een ander cruciaal aspect is de leeftijds- en leesniveau-aanpassing van het boek. Is het verhaal geschikt voor de beoogde leeftijdsgroep? Is het leesniveau passend en uitdagend genoeg zonder ontmoedigend te zijn?

Passend bij het genre

Past het boek bij het genre van kinderboeken waar het onder valt? Is het een avonturenverhaal, een sprookje, of een informatief boek? Het is belangrijk dat het verhaal trouw blijft aan het beoogde genre en de verwachtingen van de lezers vervult.

Layout, cover en illustraties/foto’s

De visuele aspecten van een kinderboek zijn van groot belang! Een aantrekkelijke cover, goed gekozen illustraties of foto’s en een overzichtelijke layout kunnen de leeservaring van kinderen aanzienlijk versterken.

Voorleesvriendelijkheid

Een kinderboek moet ook prettig zijn om voor te lezen. Is de tekst vloeiend en aangenaam om hardop voor te dragen?

Zou je het een ander aanraden?

Last but not least, de belangrijkste vraag: zou je dit boek aan je eigen kinderen willen geven of aanraden aan je vrienden voor hun kinderen? Dit omvat alle bovengenoemde punten, plus het algehele gevoel dat het boek achterlaat. Is het een boek dat je echt gelooft dat kinderen zouden moeten lezen?

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Boekrecensiesblog.nl

Gerelateerde berichten

Ontvang 15% korting 🎁

Schrijf je in voor onze mailing lijst en ontvang een waardebon voor 15% korting op je eerste aankoop direct in je mailbox

Naar boven