Dieren & natuur

Op zoek naar leuke kinderboeken over dieren en de natuur?

Of je nu wilt leren lezen met ‘Van aap tot zwijn’, je laten inspireren door de avonturen in ‘Foeksia redt de natuur’, of je handen vuil wilt maken met het moestuinboek van Fien & Teun – in dit artikel lees je over de allerleukste kinderboeken over dier en natuur.

Of je nu wilt leren lezen met ‘Van aap tot zwijn’, je laten inspireren door de avonturen in ‘Foeksia redt de natuur’, of je handen vuil wilt maken met het moestuinboek van Fien & Teun – in dit artikel lees je over de allerleukste kinderboeken over dier en natuur.

kinderboeken over dieren en de natuur

Dieren & natuur

Kinderboeken over dieren en de natuur

Ga met je kinderen het bos in, zoek schelpen en krabbetjes op het strand of plant bloemen in de tuin. Terwijl jullie genieten, kun je je ook bewust worden van de kwetsbaarheid van de natuur en nadenken over hoe je haar kunt beschermen. De natuur vormt vaak een rijke inspiratiebron voor kinderboeken.

Wist je dat april elk jaar de Maand van de Natuur is? Tijdens deze maand krijgen diverse natuurboeken voor jong en oud extra aandacht om het belang van onze prachtige groene omgeving en haar bewoners te benadrukken. Met de lente in volle bloei is het heerlijk om veel tijd buiten door te brengen. Laat je inspireren door een van de non-fictie boeken of ontspan na een wandeling met een goed leesboek.

Op deze pagina:

Top 5 boeken over dieren & natuur

de leukste kinderboeken over dieren en de natuur

1

Letterboek van Aap tot Zwijn

Door: Agnes Wijers

Met welke letter begint jouw naam? Kleuters zien van alles in dit prachtige letterboek (vanaf 2 jaar). Ze zoeken en herkennen letters, begrijpen dat de naam van de dieren met die letter begint en nog veel meer! Boek om telkens opnieuw te lezen en zo alle letters van het alfabet te leren.

Een verrassing voor Kikker

Door: Max Velthuijs

Kijk mee met Kikker hoe een bolletje in een tulp verandert. Vanaf 2 jaar. Rat komt terug van een verre reis. Hij heeft een cadeautje meegenomen voor Kikker. Het lijkt net een ui… ‘Kan ik het eten?’ vraagt Kikker. ‘Nee,’ zegt Rat, ‘het is een bol. ‘Als je hem nu in de grond stopt, krijg je in het voorjaar een verrassing.’ Kikker vindt dat hij heel lang moet wachten. Maar dan verschijnt er eindelijk een klein groen puntje boven de grond… Het puntje wordt groter en er komen bladeren aan. Op een mooie lentedag komen Kikkers vriendjes kijken naar de verrassing. Rat klapt in zijn handen. ‘Het is een prachtige tulp geworden!’ Kikker zucht tevreden. ‘Mooi, hè! Ik heb goed voor hem gezorgd.’

2

3

Foeksia redt de natuur

Door: Paul van Loon

Spannend en grappig avontuur voor beginnende lezers over de natuur en milieubewustzijn van Foeksia de miniheks (zelf lezen 7-9 jaar). Foeksia hoort een vreemd geluid in het Heksenbos. Wat is dat? Ze gaat erop af en ziet een bus met kinderen. Wat komen die in het bos doen? Waar komt al die rommel opeens vandaan? En wat zijn Grit en Murmeltje van plan?

Fien en Teun - Het makkelijke moestuinboek

Door: van Hoorne

Lees en leer alles over het maken van je eigen moestuin in dit vrolijke voorleesboek voor jonge kinderen van 4-7 jaar.. In dit vrolijke voorleesboek boordevol verhalen en praktische tips leer je samen met Fien en Teun alles over het aanleggen van je eigen oer-Hollandse moestuin. Met handige zaaikalender, waarop je precies kunt zien wanneer je wat moet zaaien om de lekkerste groenten en fruit te oogsten. En maak daarna de heerlijke en kindvriendelijke recepten van de groenten uit jouw eigen moestuin – want iedereen kan zijn eigen groenten kweken, zelfs als je geen tuin hebt. Dit boek heet niet voor niets het makkelijke moestuinboek!

4

5

Een beer in de tuin!

Door: Fiep Westendorp

Prachtig boek van Fiep Westendorp voor kleuters om samen te lezen met een ervaren lezer.

Aansprekend kleuters samenleesboek met tekeningen van Fiep Westendorp voor kleuters die zelf al willen lezen. De linkerpagina’s zijn voorleespagina’s voor een ervaren lezer. De rechterpagina’s zijn woordpagina’s die de kleuter zelf kan lezen. Zo lees je om de beurt een stukje en geniet je samen van het verhaal.

Beer Bruin is op zoek. Op zoek naar een nieuw huis! Dan ziet hij een prachtige tuin. De bloemen bloeien. De vogels fluiten. Kan hij daar misschien wonen?

De 5 leukste kinderboeken over dieren & natuur uit eigen assortiment

favorieten van eigen bodem

1

Mijn eerste dierenboek

“Mijn eerste dierenboek” is een kleurrijk en informatief boek dat jonge kinderen vanaf 2 jaar kennis laat maken met een breed scala aan dieren. Van huisdieren tot wilde dieren, elk dier wordt geïntroduceerd met levendige illustraties en eenvoudige beschrijvingen die perfect zijn voor jonge lezers. Dit boek is ideaal om de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen en hun liefde voor de natuur te stimuleren.

Mijn eerste planetenboek

“Mijn eerste planetenboek” neemt kinderen vanaf 5 jaar mee op een fascinerende reis door ons zonnestelsel. Met prachtige afbeeldingen en kindvriendelijke uitleg over elke planeet, leren jonge ontdekkers over de wonderen van de ruimte en de geheimen van onze kosmische buren. Dit boek is perfect voor kleine astronomen in de dop.

2

3

Het dikke zeedierenboek

“Het dikke zeedierenboek” biedt een diepgaande blik op de verbazingwekkende wezens die de oceanen bewonen. Rijk geïllustreerd en vol met interessante feiten, dit boek neemt kinderen vanaf 4 jaar mee op een ontdekkingsreis door de onderwaterwereld. Van kleurrijke vissen tot majestueuze walvissen, elk zeedier wordt tot leven gebracht op de pagina’s.

Mijn ABC Dierenboek

“Mijn ABC Dierenboek” helpt kinderen het alfabet te leren door middel van prachtige illustraties en leuke beschrijvingen van dieren voor elke letter. Van de alligator tot de zebra, dit boek maakt leren leuk en interactief, en helpt jonge lezers hun taalvaardigheden te ontwikkelen.

4

5

Tip! Lees een recensie van Kinderboekenrijk over dit boek  » Lees recensie

De Dieren van de Jungle

“De Dieren van de Jungle” neemt kinderen mee op een avontuur door de weelderige jungle, waar ze allerlei exotische dieren ontmoeten. Met levendige illustraties en boeiende verhalen ontdekken jonge lezers de wonderen van het regenwoud en de fascinerende dieren die er wonen.

koekoek kinderboek stel zelf je kinderboeken bundel samen mobiel

* Voeg simpelweg twee of meer boeken toe aan je winkelwagentje en je korting wordt automatisch berekend tijdens het afrekenen

Groene kinderboeken tips 0-5 jaar

kinderboeken over dieren & natuur voor de allerjongsten
Fien en Teun - Het GiGaGrote Kriebelbeestjesboek

Het GiGaGrote Kriebelbeestjesboek

Door: van Hoorne

Pit kinderboek over de natuur

Pit

Door: Maggie Li

Jazzy in de jungle kinderboek dieren

Jazzy in de jungle

Door: Lucy Cousins

Prentenboeken over dieren & de natuur

De leukste prentenboeken over dieren en de natuur

Groene kinderboeken tips 6-9 jaar

Verken dieren & natuur met deze kinderboeken
Het verborgen leven van bomen

Het verborgen leven van bomen

Door: Peter Wohlleben

Het geheim van de groene straat

Het geheim van de groene straat

Door: Rian Visser

Ik wou dat ik een vogel was

Ik wou dit ik een vogel was

Door: Diverse auters

De Zoete Zusjes helpen de natuur

De zoete zusjes helpen de natuur

Door: Hanneke de Zoete

Boeken met feiten & weetjes over de natuur

leer de leukste feiten & weetjes
Het geheim van de boswachter

Het geheim van de boswachter

Door: Vivian den Hollander

Drup

Drup

Door: Maggie Li

Zeepaardje zoekt een vriendje

Zeepaardje zoekt een vriendje

Door: Ingrid Schubert

Groene kinderboeken tips 10-12 jaar

leren over het belang van de natuur
Perronpapegaaien en krekelcriminelen

Perronpapegaaien en krekelcriminelen

Door: Auke Florian-Hiemstra

Supergroen

Supergroen

Door: Thijs Goverde

Grote Panda & Kleine Draak

Grote Panda & Kleine Draak

Door: James Norbury

Het raadsel van alles wat leeft

Het raadsel van alles wat leeft

Door: Jan Paul Schutten

Kinderboeken over honden

De 3 leukste kinderboeken over honden
Dog Man 1 - Dog Man kinderboek over honden

Dog Man 1 - Dog man

Door: Dav Pilkey

Als een politieagent en zijn hond gewond raken door de streken van de gemene kat Karel, verandert een levensreddende operatie alles. Dog Man is geboren!  Urenlang lees- en kijkplezier voor kinderen vanaf 7 jaar.

Zoek! kinderboek over honden

Zoek!

Door: Saskia Halfmouw

Twee honden graven in het park. Hun botten zijn weg! Samen gaan ze op zoek. Steeds meer honden volgen hen. Speur je met ze mee? Zoveel honden, zoveel baasjes. Lach om hoe ze op elkaar lijken of juist om hoe verschillend ze zijn. Bij elk koppel kun je een klein verhaaltje bedenken.

Stinkie Bom honden kinderboek

Stinkie Bom

Dav Pilkey

Oef! De adem van Stinkie de hond ruikt verschrikkelijk. Niemand kan ertegen, ook stinkdieren niet. Er komen zelfs ongelukken van. Als Stinkies adem weer eens de boel verpest, nemen meneer en mevrouw Bom een moeilijk besluit: Stinkie moet weg. Maar daar zijn hun kinderen het niet mee eens!

Kinderboeken over paarden

De 4 mooiste kinderboeken over paarden
draf in de klas kinderboek over paarden

Draf in de klas

Door: Marte Jongbloed

Aantrekkelijk leesboek op AVI M3, speciaal voor kinderen die net leren lezen. Over juf Pom die geen stal meer heeft voor haar paard. Wat moet ze nu doen? Door de korte woorden en eenvoudige zinnen kunnen beginnende lezers meteen leeskilometers maken.

Stip zet de wei op zijn kop kinderboek over paarden

Stip zet de wei op zijn kop

Door: Sam Verhoeven

Vrolijk verhaal voor kinderen van 7-8 jaar op AVI E4. Emma maakt een schilderij van het ondeugende maar lieve paard Stip. Stip blijft echt niet stil staan als Emma een schilderij van hem maakt. Veel te veel energie en zin om te draven. Vrolijk verhaal op AVI E4, over het ondeugende maar lieve paard Stip.

Pony op avontuur kinderboek over paarden

Stip - Pony op avontuur

Door: Sam Verhoeven

Niet ver van Emma’s nieuwe huis staat een pony. Helemaal alleen in een weiland bij een vervallen boerderij. Hij zit onder de modder. Emma weet niet veel van paarden, maar ze ziet wel dat deze pony een vriend kan gebruiken. Ze noemt hem Stip. Maar… van wie is Stip eigenlijk? En waar is zijn baasje? Samen met Mads, een jongen uit de buurt, gaat Emma op zoek.

Hoe Hors de finale won kinderboek over paarden

Hoe Hors de finale won

Door: Elisa van Spronsen

Veel kinderen vinden het fijn om series te lezen, want dan weten ze wat ze kunnen verwachten van een boek: zelfde hoofdpersonen, zelfde setting, steeds een ander avontuur. Zo ook in dit derde deel uit de serie Hors. Politiepaard Hors wordt inmiddels voor klussen door het hele land ingezet. Maar dan loopt de voetbalwedstrijd van Jim compleet uit de hand. Hors komt in actie!

Kinderboeken over dino's

op zoek naar een leuk kinderboeken over dinosaurussen?
het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dinosaurus kinderboek

Het ongelooflijk maar waargebeurde verhaal over de dino’s

Door: Guido van Genechten

kinderboek over dinosaurussen

De wereld van de dinosaurus

Door: Koekoek Kinderboek

Giga Grote Dino’s

Door: Marie Greenwood

Verrijking van Kennis over de Natuur

Kinderboeken over dieren en de natuur spelen een cruciale rol in de educatie van jonge lezers. Ze bieden kinderen de mogelijkheid om meer te leren over verschillende soorten dieren, hun leefomgevingen en gedrag. Dit vergroot hun kennis en begrip van de natuurlijke wereld om hen heen. Door kinderen al op jonge leeftijd bloot te stellen aan deze informatie, ontwikkelen ze een blijvende interesse en waardering voor de natuur, wat kan leiden tot een leven lang leren en ontdekken.

Stimulering van Empathie en Compassie

Het lezen van verhalen over dieren helpt kinderen om empathie en compassie te ontwikkelen. Door zich in te leven in de avonturen en uitdagingen van dieren, leren ze zich in te leven in andere wezens en hun gevoelens. Dit vermogen om empathie te tonen is een belangrijke sociale vaardigheid die hen helpt om betere relaties te vormen en een zorgzame houding ten opzichte van anderen, zowel mensen als dieren, te ontwikkelen.

Bevordering van Creatieve Verbeelding

Kinderboeken over dieren en de natuur prikkelen de verbeelding van kinderen. De levendige illustraties en spannende verhalen nemen hen mee op avonturen in verre bossen, diepe oceanen en uitgestrekte savannes. Deze verbeeldingskracht is essentieel voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen en helpt hen om probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen en creatieve oplossingen te bedenken voor verschillende situaties.

Milieubewustzijn en Verantwoordelijkheid

Het lezen van boeken over dieren en de natuur kan kinderen ook milieubewust maken. Ze leren over de bedreigingen waarmee veel diersoorten worden geconfronteerd en de impact van menselijke activiteiten op het milieu. Dit bewustzijn kan hen inspireren om verantwoordelijke keuzes te maken en actie te ondernemen om de natuur te beschermen. Door kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van milieukwesties, kunnen we een nieuwe generatie opvoeden die zich inzet voor duurzaamheid en natuurbehoud.

Verbetering van Leesvaardigheden

Kinderboeken over dieren bieden ook een uitstekende manier om leesvaardigheden te verbeteren. De boeiende verhalen en interessante feitjes houden de aandacht van kinderen vast, wat hen motiveert om meer te lezen. Dit helpt niet alleen bij het ontwikkelen van hun leesvaardigheid, maar ook bij het uitbreiden van hun woordenschat en begrip. Bovendien maken deze boeken lezen leuk en aantrekkelijk, waardoor kinderen een positieve associatie met boeken en lezen ontwikkelen die hen hun hele leven ten goede zal komen.

Of je nu op zoek bent naar een leuk kinderboek als cadeau of voor je eigen kind, bij Koekoek Kinderboek ben je aan het juist adres. 

Shopping Cart
Naar boven