Emoties & gevoelens

De mooiste kinderboeken over emoties & gevoelens

Iedereen krijgt in het leven met moeilijke gebeurtenissen en emoties te maken. Kinderboeken kunnen helpen om te gaan met de moeilijke momenten in het leven, het begrijpen en leren omgaan met emoties en je lichaam, gecentreerd in het leven staan, en meer. 

Iedereen krijgt in het leven met moeilijke gebeurtenissen en emoties te maken. Kinderboeken kunnen helpen om te gaan met de moeilijke momenten in het leven, het begrijpen en leren omgaan met emoties en je lichaam, gecentreerd in het leven staan, en meer.

kinderboeken over emoties en gevoelens

Emoties & gevoelens

Kinderboeken over emoties & gevoelens

Kinderboeken over emoties en gevoelens helpen kinderen hun innerlijke wereld beter te begrijpen. Door te lezen over verschillende emoties, leren kinderen hoe ze hun gevoelens kunnen uiten en begrijpen, wat cruciaal is voor hun emotionele ontwikkeling. Of het nu gaat om het herkennen en reguleren van emoties, liefde en verliefdheid, zelfvertrouwen, rouwverwerking, of pesten, de kinderboeken op deze pagina bieden waardevolle lessen voor kinderen van elke leeftijd.

Op deze pagina:

Top 5 boeken over emoties & gevoelens

de mooiste kinderboeken voor emotioneel welzijn

1

Tip! Kinderpsychologe Lieselot Matton schrijft over dit boek  » Lees artikel

Mindfulness & Meditatie voor Kinderen

Door: Koekoek Kinderboek

Grote emoties kunnen overweldigend zijn, en kinderen hebben hulp nodig om te begrijpen en uit te drukken wat ze voelen. De zorgvuldig samengestelde oefeningen in dit kinderboek helpen kinderen vanaf 5 jaar zich bewust te worden van hun sensaties, hun gevoelens te uiten, en kindvriendelijke mindfulnesstechnieken toe te passen om hun emoties te reguleren en in het nu te leven.

Dit boek bevat 16 praktische en speelse oefeningen die kinderen helpen de verbinding tussen hun sensaties en gevoelens te begrijpen.

“Mindfulness & Meditatie voor Kinderen” biedt concrete en eenvoudig toepasbare stappen naar innerlijke rust en zelfkennis. Dit boek is een krachtig sociaal-emotioneel hulpmiddel voor ouders, begeleiders en leerkrachten.

Dit boek is de ideale keuze voor ouders die het belang van een vroege start met mindfulness, zelfreflectie en persoonlijke groei inzien.

Het no-nonsense meditatieboek voor kinderen

Door: Steven Laureys

Dit praktische boek bevat een hoop meditatieoefeningen die u en uw kind helpen om te leren gaan met gevoelens van boosheid en angst door middel van meditatie. ‘Het no-nonsense meditatieboek voor kinderen’ laat zien hoe mediteren kinderen kan helpen om met hun emoties om te gaan.

2

de toverdoos

3

De toverdoos; sprookjesmeditaties voor kinderen vanaf 5 jaar

Door: Marneta Viegas

In dit prachtige boek staat een verzameling bekende en minder bekende sprookjes die kinderen helpen hun emoties te begrijpen en hen een rustig en prettig gevoel te geven. Ieder verhaaltje eindigt met een positieve affirmatie, welke kinderen helpt om de rust vast te houden.

Het kleine boek vol mindfulness

Door: Tiddy Rowan

In Het kleine boek vol mindfulness zijn tips, adviezen en oefeningen verzameld om je in het dagelijks leven te inspireren. Op een toegankelijke manier leer je om je ademhaling te beheersen, je gedachten te organiseren en observeren, alledaagse stress achter je te laten en je lichaam kalmte en rust te geven.

4

5

Ja-Ja. Het visje dat een kikker wilde worden

Door: Carlijn Wong

Het mindfulnesskinderboek ‘Ja-Ja – Het visje dat een kikker wilde worden’ gaat over het herkennen en gebruiken van je eigen potentieel. Het is een heerlijk voorleesboek. Het boek helpt kinderen uitdagingen met een positieve houding aan te gaan en te voelen vanuit je buik in plaats van te denken met je hoofd.

Eigen merk boeken emoties & gevoelens

de 3 mooiste kinderboeken over emoties van eigen bodem

1

Over de dood

De dood kan een uitdagend gespreksonderwerp zijn tussen ouders en kinderen. Met “Over de Dood” bieden we een hulpmiddel aan ouders om deze moeilijke gesprekken aan te gaan. Dit kinderboek over de dood zit vol ontroerende en hoopvolle korte verhaaltjes. Het is ontworpen om kinderen van 2-6 jaar te begeleiden bij de verwerking van rouw en het begrijpen van het rouwproces.

Jouw eigen unieke manier

Ouders die op zoek zijn naar kinderboeken voor zelfvertrouwen, zelfontdekking en levenslessen zullen “Jouw Eigen Unieke Manier” een perfecte aanvulling vinden op de boekenplank van hun kind. Dit boek biedt niet alleen rijke verhalen die de verbeelding prikkelen, maar ook diepgaande levenslessen die jonge lezers helpen hun eigen pad te vinden en te bewandelen. 

2

3

Positieve Kristal Affirmaties voor voor Kinderen

Dit kinderboek is geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden, variërend van kleuters tot tieners. De affirmaties zijn eenvoudig en duidelijk geformuleerd, zodat zelfs de jongste lezers ze kunnen begrijpen en toepassen. Ouders, opvoeders, onderwijzers en kinderen kunnen samen de kracht van deze affirmaties ontdekken en integreren in hun dagelijks leven.

koekoek kinderboek stel zelf je kinderboeken bundel samen mobiel

* Voeg simpelweg twee of meer boeken toe aan je winkelwagentje en je korting wordt automatisch berekend tijdens het afrekenen

Boeken voor emotieregulatie

kinderboeken om te helpen bij emotieregulatie

Het 6 minuten dagboek voor kinderen

Door: Dominic Spenst

Een boek vol gevoelens en 1 goudvis

Door: Marjan Gerarts

Emotieklets

Door: Tischa Neve

Liefde & verliefdheid

De mooiste kinderboeken over liefde & verliefdheid

Mindfulness & meditatie kinderboeken

vanaf jongs af aan in het hier & nu leven

Mindfulness voor kleuters

Door: Inez van Goor

De kracht van Hocus-Opus

Door: Carlijn Wong

Mindfulness Werkboek

Door: Ultimate Law of Attraction Books

Relax kids – Sprookjesmeditaties voor kinderen

Door: Marnete Viegas

Zelfvertrouwen & weerbaarheid

Kinderboeken voor meer zelfvertrouwen
De mooiste vis van de zee kinderboeken zelfvertrouwen

De mooiste vis in zee

Door: Marcus Pfister

Daantje het Vulkaantje kinderboeken zelfvertrouwen

Daantje het vulkaantje

Door: Mandy Langbroek

De jongen, de mol, de vos en het paard kinderboeken zelfvertrouwen

De jongen, de mol, de vos en het paard

Door: Charlie Mackesy

Verdriet en afscheid nemen

Kinderboeken over de dood en rouwverwerking
Kikker en het vogeltje kinderboek over verdriet

Kikker en het vogeltje

Door: Max Velthuijs

Als Verdriet op bezoek komt kinderboek over verdriet

Als Verdriet op bezoek komt

Door: Eva Eland

Kater kinderboek over verdriet

Kater

Door: Margje Woodrow

Kinderen van ver kinderboek over verdriet

Kinderen van ver

Door: Martine Letterie

Sexuele voorlichting

kinderboeken over sexuele voorlichting
Ik vind jou lief kinderboek sexuele voorlichting

Ik vind jou lief

Door: Sanderijn van der Doef

Handig, informatief voorlichtingsboek van psychologe en seksuologe Sanderijn van der Doef, over verliefdheid, seksualiteit en de geboorte van een baby. Voor lezers tussen de vijf en acht jaar.

Ben jij ook op mij? kinderboek over seksuele voorlichting

Ben jij ook op mij?

Door: Sanderijn van der Doef

Dit boek bevat duidelijke informatie in eenvoudige taal en geeft, samen met de humoristische en informatieve tekeningen, kinderen de ‘boodschap’ dat seks niet raar of vies is, maar in de meeste gevallen vooral leuk en fijn.

100 antwoorden bij seksuele opvoeding kinderboek over sexuele voorlichting

100 antwoorden bij seksuele voorlichting

Door: Belle Barbé

Dit boek is bedoeld voor ouders van kinderen tussen de 0-12 jaar. Ook actuele onderwerpen als weerbaarheid, gender, vooroordelen en rolpatronen worden benoemd en besproken. Belle Barbé schrijft op een luchtige toon – seks hoeft geen ingewikkeld onderwerp te zijn!

Lijfboek voor powergirls kinderboek sexuele voorlichting

Lijfboek voor powergirls

Door: Sanderijn van der Doef

Dit boek gaat over jou. En het gaat over seks. Ben jij nog niet met seks bezig, maar vraag je je wel af wat het nou is? Ben je er onzeker over? Of houdt seks je al bezig en wil je graag weten hoe je er (meer) plezier aan kunt beleven? Lees dan dit boek. Je vindt er alles wat je tijdens seksuele voorlichting op school niet hebt geleerd, maar wat je wél nodig hebt om van seks te kunnen genieten!

Maar hoe dan?! - Je lichaam is van jou kinderboek over sexuele voorlichting

Maar hoe dan?! Je lichaam is van jou

Door: Philippine van der Goes

In dit boek lees je hoe je op een fijne manier met elkaar om kunt gaan – niet alleen in het echte leven, maar ook online. Vol geinige weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen.

Kinderboeken over pesten & misbruik

De Griezels kinderboek over pesten

De Griezels

Door: Roald Dahl

Het ministerie van Oplossingen kinderboek over pesten

Het Ministerie van Oplossingen

Door: Sanne Rooseboom

Nee kinderboek over pesten

Nee!

Door: Sanderijn van der Doef

Emotieregulatie en Zelfbewustzijn

Kinderboeken over emoties en gevoelens spelen een cruciale rol in de emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze helpen hen om verschillende emoties te herkennen, te begrijpen en te reguleren. Door verhalen te lezen over personages die door verschillende gevoelens gaan, leren kinderen hoe ze hun eigen emoties kunnen uiten en beheren. Dit bevordert niet alleen hun zelfbewustzijn, maar ook hun vermogen om met stressvolle situaties om te gaan. Het ontwikkelen van deze vaardigheden op jonge leeftijd is essentieel voor hun mentale gezondheid en welzijn in de toekomst.

Pesten en Sociale Vaardigheden

Boeken die zich richten op pesten en sociale vaardigheden bieden kinderen de tools om beter met moeilijke sociale situaties om te gaan. Verhalen over pesten kunnen kinderen laten zien hoe ze steun kunnen zoeken, voor zichzelf kunnen opkomen en empathie voor anderen kunnen ontwikkelen. Deze boeken helpen kinderen ook om te begrijpen hoe hun gedrag anderen kan beïnvloeden en leren hen om vriendelijke en respectvolle relaties op te bouwen. Het lezen over dergelijke situaties kan hen voorbereiden op de realiteit en hen helpen om beter met conflicten om te gaan.

Rouwverwerking en Emotionele Heling

Rouwverwerking is een complex en pijnlijk proces, vooral voor kinderen. Kinderboeken over rouw en verlies kunnen een bron van troost en begrip zijn. Ze helpen kinderen om hun gevoelens te erkennen en te verwerken door hen verhalen te bieden waarin personages soortgelijke ervaringen doormaken. Deze boeken kunnen ook ouders en verzorgers ondersteunen bij het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen, waardoor kinderen zich minder alleen voelen in hun verdriet. Het bieden van een veilige ruimte om over rouw te praten kan een belangrijke stap zijn in het emotionele helingsproces van een kind.

Mindfulness en Meditatie

Mindfulness en meditatie zijn krachtige tools voor emotionele regulatie en zelfbewustzijn. Kinderboeken die deze praktijken introduceren, kunnen kinderen helpen om kalmte en focus te vinden in hun dagelijks leven. Door middel van eenvoudige oefeningen en verhalen over mindfulness leren kinderen hoe ze hun aandacht kunnen richten, stress kunnen verminderen en in het moment kunnen leven. Deze boeken bieden niet alleen technieken voor rust en ontspanning, maar bevorderen ook een gezonde geestelijke gezondheid en emotioneel welzijn.

Liefde, Verliefdheid en Seksualiteit

Het begrijpen van liefde, verliefdheid en seksualiteit is een belangrijk aspect van de emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderboeken die deze onderwerpen op een gevoelige en respectvolle manier benaderen, helpen kinderen om hun gevoelens en relaties beter te begrijpen. Ze leren over respect, wederzijdse toestemming en de diversiteit van relaties en seksuele oriëntaties. Deze boeken kunnen een veilige basis bieden voor gesprekken over liefde en seksualiteit, en kinderen helpen om gezonde en respectvolle relaties te ontwikkelen. Door deze onderwerpen bespreekbaar te maken, dragen we bij aan een open en begripvolle samenleving.

Shopping Cart
Naar boven