kinderboeken over het Dagelijks leven
Dagelijks levens
kinderboeken over dieren en de natuur
Dieren & natuur
educatieve kinderboeken icoon
Educatief
kinderboeken over emoties en gevoelens
Emoties & gevoelens
Kinderboeken over geschiedenis
Geschiedenis
kinderboeken groei ontwikkeling
Groei & ontwikkeling
kinderboeken leren lezen icoon
Leren lezen
rijmpjes helpen kinderen beter onthouden

Hoe rijmpjes in kinderboeken helpen om beter te onthouden​

Rijmpjes, kinderliedjes en gedichten maken al lang deel uit van onze cultuur, en dat is niet zonder reden. Rijmpjes zijn niet alleen leuk en boeiend, ze hebben ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. In dit artikel onderzoeken we hoe rijmpjes helpen om beter te onthouden en hoe ze bijdragen aan het leerproces.

Rijm en Geheugen: De Wetenschap

De menselijke hersenen hebben een unieke manier om met informatie om te gaan. Rijmen en ritme, twee kenmerken van rijmpjes, creëren patronen die onze hersenen gemakkelijk kunnen herkennen en opslaan. Deze patronen kunnen ons helpen om informatie te onthouden en terug te halen wanneer we ze nodig hebben.

Volgens een studie van de Universiteit van Alberta, “Rhythm and Cognition in Motor and Cognitive Domains,” is ritme nauw verbonden met cognitieve functies, waaronder aandacht, perceptie en geheugen. Ritme kan helpen om aandacht te richten, percepties te organiseren en geheugen te versterken.

De kracht van rijm in leren

Rijm wordt vaak gebruikt in educatieve contexten, met name in het vroege kinderonderwijs. De reden hiervoor is dat rijm kan helpen om de aandacht van kinderen te trekken en vast te houden, wat cruciaal is voor het leren. Het is een boeiende en interactieve manier om informatie te presenteren, die kan bijdragen aan het begrip en het onthouden van de informatie.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Cognitive Psychology” toont aan dat mensen beter in staat zijn om informatie te onthouden die in een rijm wordt gepresenteerd dan informatie die in een niet-rijmende vorm wordt gepresenteerd. Deze bevinding suggereert dat rijm kan helpen om informatie in het geheugen te coderen en later te herinneren.

rijmboeken helpen met leren

Rijm in de taalontwikkeling voor kinderen

Rijm speelt ook een belangrijke rol in de taalontwikkeling. Het helpt kinderen om klankpatronen te herkennen en te produceren, wat een belangrijke basis is voor leesvaardigheid.

Een onderzoek uit 2013, gepubliceerd in het “Journal of Speech, Language, and Hearing Research,” vond dat kinderen die meer blootstelling hebben aan rijm beter presteren op taken die fonologisch bewustzijn meten, een belangrijke voorspeller van latere leesvaardigheid.

Rijm en Creativiteit

Het gebruik van rijmpjes kan ook de creativiteit stimuleren. Het dwingt kinderen om woorden te vinden die bij elkaar passen, niet alleen in betekenis, maar ook in klank. Dit kan hun vocabulaire uitbreiden en hun taalvaardigheden verbeteren.

Een onderzoek gepubliceerd in het “Journal of Creative Behavior” toont aan dat rijm kan bijdragen aan de ontwikkeling van creatieve vaardigheden. Het onderzoek suggereert dat het proces van het vinden van rijmwoorden kinderen kan helpen om flexibel en origineel te denken, twee belangrijke aspecten van creativiteit.

kinderboeken die rijmen helpen met de creativiteit

Het gebruik van rijmpjes in de praktijk

Gezien de vele voordelen van rijmpjes, hoe kunnen we ze dan het beste in de praktijk brengen? Hier zijn enkele suggesties:

  • Lees rijmende boeken: Rijmende kinderboeken zijn een geweldige manier om kinderen bloot te stellen aan rijm. Ze bieden leuke, boeiende verhalen en de herhalende, voorspelbare rijmpatronen kunnen kinderen helpen om de tekst te onthouden.
  • Speel rijmspelletjes: Rijmspellen kunnen een leuke manier zijn om kinderen te helpen oefenen met het herkennen en produceren van rijmwoorden. Je kunt bijvoorbeeld een woord zeggen en je kind vragen om een woord te bedenken dat rijmt.
  • Maak je eigen rijmpjes: Het maken van je eigen rijmpjes kan een leuke en creatieve activiteit zijn. Je kunt rijmpjes maken over dagelijkse activiteiten, speciale gebeurtenissen, of zelfs abstracte concepten. Dit kan kinderen helpen om de verbindingen tussen woorden en betekenissen te begrijpen en te onthouden.

Samengevat, rijmpjes zijn een krachtig hulpmiddel voor leren en onthouden. Ze kunnen kinderen helpen om aandacht te vestigen, informatie te organiseren en te onthouden, taalvaardigheden te ontwikkelen en creativiteit te bevorderen. Dus de volgende keer dat je een kinderliedje zingt of een rijmend verhaal leest, onthoud dan dat je niet alleen plezier maakt, maar ook bijdraagt aan de cognitieve en taalkundige ontwikkeling van je kind.

Ontdek meer kinderboeken door te zoeken op onderwerp:

Gerelateerde berichten

Ontvang 15% korting 🎁

Schrijf je in voor onze mailing lijst en ontvang een waardebon voor 15% korting op je eerste aankoop direct in je mailbox

Shopping Cart
Naar boven