kinderboek over geld

9x belangrijke geldtips om je kinderen te leren omgaan met geld

Hoe leer jij je kinderen vanaf vroeg leeftijd omgaan met geld? In dit artikel sommen de 9 belangrijkste geldtips voor je op, om je op weg te helpen je kinderen van jongs af aan een gezonde en verstandige relatie met geld aan te leren.

In een wereld waar financiële geletterdheid steeds belangrijker wordt en continu verandert, is het nooit te vroeg om kinderen de basisprincipes van geld, sparen, investeren, hard werken, en digitaal geld bij te brengen. In dit artikel delen we negen eenvoudige en effectieve tips die ouders en verzorgers kunnen gebruiken om kinderen over geld te leren.

Van het belang van werken voor geld tot het concept van sparen voor noodgevallen en het begrijpen van investeringen, inclusief moderne financiële concepten zoals cryptocurrency, biedt deze gids praktische adviezen om jonge kinderen een solide basis te geven in geldbeheer. Deze tips zijn niet alleen educatief, maar ook bedoeld om een gezonde en verantwoordelijke houding ten opzichte van geld te bevorderen, wat essentieel is voor hun toekomstige financiële succes en welzijn.

Bekijk hier de top 18 beste kinderboeken over geld om je kind te leren omgaan met geld

In dit artikel met geldtips vind je:

» Geldtip #1: Geld verdien je door te werken
» Geldtip #2: Op = op
» Geldtip #3: Leer over hoe geld groeit
» Geldtip #4: Geduld loont
» Geldtip #5: Wees een gulle gever
» Geldtip #6: Geef je geld een doel
» Geldtip #7: Geef niet meer uit dan je hebt
» Geldtip #8: Bouw een reserve
» Geldtip #9: Wees tevreden met wat je hebt
» Bonustip #1: Het grote geldboek voor kinderen
» Bonustip #2: Positieve affirmaties over geld

De 9 belangrijkste geldtips waar je kinderen écht iets aan hebben

Geld verdien je door te werken

Geld verdienen doe je meestal door ergens voor of aan te werken. Vaak geloven kinderen dat geld altijd beschikbaar is en onbeperkt uit de geldautomaat stroomt. Dit is echter, zoals we allemaal maar al te goed weten, een misvatting en een kans om hen een belangrijk aspect van financiële verantwoordelijkheid bij te brengen. Het is belangrijk om kinderen te laten zien dat geld verdienen inspanning vereist, zoals bijvoorbeeld door het doen van huishoudelijke klusjes. Hierdoor leren ze niet alleen de waarde van hard werken, maar ook het belang van geldbeheer.

Door kinderen hun verdiende geld te laten verdelen over verschillende ‘potjes’, krijgen ze inzicht in budgetteren en prioriteiten stellen. Eén potje kan voor hun eigen uitgaven zijn, een ander voor het kopen van geschenken voor vrienden of familie, en een derde voor sparen. Dit leert hen ook over het balanceren tussen huidige behoeften en toekomstige doelen.

Zo’n praktische benadering van geld leert kinderen ook over zelfcontrole, plannen en de vreugde van het werken naar een doel toe. Bovendien, door het instellen van een spaarpotje, ontdekken ze het plezier van het zien groeien van hun spaargeld. Dit bereidt hen voor op een leven van financiële wijsheid en zelfstandigheid, een onmisbare vaardigheid in hun verdere leven.

Op = op

Geld opmaken heeft consequenties, een waardevolle les voor kinderen om te leren. Wanneer ze geld hebben gespaard, is het belangrijk dat ze zelf beslissen wat ze ermee doen. Dit proces helpt hen om te begrijpen dat elke keuze gevolgen heeft en creëert een gevoel van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Door zelf te kiezen waaraan ze hun geld besteden, ervaren ze direct de impact van hun beslissingen. Als het geld eenmaal is uitgegeven, is het weg, en dat leert hen over de eindigheid van middelen en het belang van zorgvuldige planning en overweging.

Door kinderen de vrijheid te geven om hun eigen financiële beslissingen te nemen, ontwikkelen ze een gevoel van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Het helpt hen ook om doelen te stellen en te werken naar het realiseren ervan. Dit kan een stimulerende factor zijn om meer te sparen en te leren uitgaven uit te stellen. Ze leren dat door te wachten en te sparen voor grotere aankopen, ze meer voldoening en waarde kunnen halen uit wat ze kopen.

Deze benadering van geldbeheer helpt kinderen ook om het concept van vertraging van bevrediging te begrijpen. Ze leren dat ze niet altijd direct kunnen krijgen wat ze willen en dat geduld een belangrijk onderdeel is van financieel succes. Dit alles bereidt hen voor op een toekomst waarin ze slimme en doordachte financiële beslissingen kunnen nemen.

Leer over hoe geld groeit

In de meeste basisscholen worden kinderen nauwelijks financieel voorbereid. En als ze onderwezen worden over geld, dan gebeurt dat veelal in de context van een werknemer. Met andere woorden: werken voor je geld. Maar je kunt je geld ook voor je laten werken, en dit is een belangrijk concept wat vaak over het hoofd gezien wordt.

Het begrijpen van hoe geld kan groeien is een essentiële financiële vaardigheid voor kinderen. Het introduceren van concepten zoals rente en investeren, zelfs op een basaal niveau, legt de basis voor toekomstig financieel inzicht. Begin met het uitleggen dat geld op een spaarrekening langzaam groeit door de rente die de bank geeft. Dit is alsof het geld ‘kleine babygeldjes‘ krijgt, waardoor hun spaargeld in de loop van de tijd toeneemt.

Ga verder met het bespreken van investeren, al is het maar eenvoudig. Leg uit dat investeren betekent dat je geld gebruikt om meer geld te maken. Dit kan zijn door een bedrijf te starten of door geld in dingen te steken die meer waard kunnen worden, zoals huizen of aandelen. De sleutel hier is om te benadrukken dat, hoewel er risico’s aan verbonden zijn, verstandig en consistent investeren zal leiden tot een groei van hun geld. Dit heet portfolio inkomen (geld verdiend uit investeringen)

Introduceer ook moderne financiële concepten en technologieën zoals Bitcoin en cryptocurrency, maar houd het simpel. Leg uit dat dit digitale vormen van geld zijn, die net als andere valuta’s kunnen veranderen in waarde.

Bespreek daarnaast het idee van passief inkomen – geld verdienen zonder dat je er constant voor hoeft te werken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het verhuren van een kamer of door inkomsten uit een bedrijf dat je hebt opgezet.

Door deze concepten te introduceren, helpt u uw kind om een breed begrip van geldgroei te ontwikkelen en inspireert u hen om creatief en vooruitdenkend te zijn over financiën.

Geduld loont

Geduldig sparen en investeren is een essentiële vaardigheid voor kinderen, en het onderwijzen hiervan biedt hen een groot voordeel voor de toekomst. Door kinderen te leren dat het goed is om langer te sparen voor iets wat ze echt willen, bieden we hen een dieper begrip van financiële planning en zelfbeheersing. Dit leert hen dat onmiddellijke bevrediging niet altijd haalbaar of wenselijk is en dat sommige dingen de moeite waard zijn om op te wachten.

Dit concept helpt kinderen ook om realistische doelen te stellen en te werken naar het bereiken ervan. Ze leren dat door geduld te oefenen en te sparen, ze uiteindelijk de middelen kunnen verzamelen om iets te kopen dat ze echt willen, wat veel meer voldoening geeft dan impulsieve aankopen. Deze aanpak bevordert ook een gevoel van prestatie en trots wanneer ze eindelijk hun spaardoel bereiken.

Geduldig sparen en investeren stimuleert kinderen om na te denken over wat ze werkelijk waardevol vinden. Het dwingt hen om af te wegen wat echt belangrijk is en wat slechts een vluchtige wens is. Dit helpt hen om prioriteiten te stellen in hun uitgaven en te focussen op wat ze het meest waarderen.

Daarnaast bereidt geduldig sparen en investeren kinderen voor op toekomstige financiële verantwoordelijkheden. Ze leren dat financieel succes vaak een kwestie is van langetermijnplanning en het uitstellen van onmiddellijke bevrediging voor grotere beloningen op de lange termijn. Dit is een waardevolle levensles die hen zal helpen in alle aspecten van hun volwassen leven.

Wees een gulle gever

Geven aan anderen is niet alleen een daad van vriendelijkheid, maar ook een belangrijke levensles voor kinderen. Wanneer ze leren sparen en vervolgens kiezen om een deel van hun geld te gebruiken om iemand anders blij te maken, ontwikkelen ze een gevoel van empathie en vrijgevigheid. Dit proces van sparen en vervolgens iets moois kopen voor een ander, en niet alleen voor zichzelf, kan ongelooflijk bevredigend zijn. Het leert kinderen dat geluk vaak gevonden wordt in het geven en delen met anderen.

Het kiezen van een cadeau voor iemand anders vereist dat kinderen nadenken over wat de ander leuk zou vinden. Dit bevordert hun inlevingsvermogen en stimuleert hun creativiteit en inzicht. Het laat ze ook de vreugde ervaren van het zien van de blijdschap die hun geschenk aan iemand anders brengt.

Door kinderen te leren hun geld te gebruiken om anderen te helpen of blij te maken, leren we ze dat geld meer is dan alleen een middel voor persoonlijke bevrediging. Geld kan een krachtig hulpmiddel zijn voor positieve verandering en voor het opbouwen van relaties. Het stimuleert ook het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsgevoel en sociale bewustzijn bij kinderen.

Deze les in vrijgevigheid bereidt kinderen voor op een toekomst waarin ze niet alleen financieel wijs zijn, maar ook begrijpen en waarderen het belang van zorgzaamheid en gemeenschapszin. Het aanmoedigen van het geven aan anderen is een investering in het ontwikkelen van medelevende en verantwoordelijke volwassenen.

Geef je geld een doel

Geef je geld een doel – deze eenvoudige maar krachtige boodschap is cruciaal in de financiële opvoeding van kinderen. Het is essentieel voor kinderen om te leren dat geld niet zomaar willekeurig moet worden uitgegeven, maar dat het een specifiek doel moet dienen. Door kinderen te leren hun uitgaven en spaardoelen te plannen, ontwikkelen ze een verantwoordelijkheidsgevoel en een beter begrip van geldbeheer.

Het proces van samen met kinderen hun financiën plannen, zoals het bepalen van hoeveel geld ze willen uitgeven aan speelgoed, kleding of uitstapjes, en hoeveel ze opzij willen zetten voor toekomstige doelen, is van onschatbare waarde. Dit leert hen niet alleen over budgettering, maar helpt ook om hun rekenvaardigheden te verbeteren. Het stelt hen in staat om bewuste keuzes te maken over hoe ze hun geld besteden.

Daarnaast helpt het stellen van specifieke doelen voor hun geld kinderen om te begrijpen dat geld een middel is om iets te bereiken en niet alleen een doel op zich. Of het nu gaat om het kopen van een nieuw boek, het sparen voor een fiets, of het doneren aan een goed doel, kinderen leren dat elk muntje dat ze besparen of uitgeven bijdraagt aan het realiseren van hun doelen.

Door kinderen op jonge leeftijd deze vaardigheden bij te brengen, bereiden we ze voor op een toekomst waarin ze zelfverzekerd en verstandig met geld om kunnen gaan. Ze leren dat met een beetje planning en discipline, ze in staat zijn om zowel hun onmiddellijke wensen als hun langetermijndoelen te realiseren.

Geef niet meer uit dan je hebt

Het leren van financiële verantwoordelijkheid begint met een simpele, maar cruciale les: niet meer uitgeven dan je hebt. Voor kinderen is het belangrijk om dit principe vroeg te begrijpen, aangezien het een basis vormt voor gezond geldbeheer in hun latere leven. Door kinderen te onderwijzen dat ze binnen hun financiële mogelijkheden moeten leven, bereiden we ze voor op een toekomst zonder onnodige financiële stress.

Leg kinderen uit dat het uitgeven van meer geld dan ze hebben, kan leiden tot schulden. Schulden kunnen stressvol en beperkend zijn en het is belangrijk dat kinderen dit van jongs af aan begrijpen. Dit helpt hen tevens een emotioneel te ontwikkelen. Bespreek met hen het concept van ‘binnen je middelen leven’. Dit betekent dat ze keuzes moeten maken over wat ze echt nodig hebben en wat kan wachten.

Het is ook belangrijk om kinderen te leren over het verschil tussen ‘willen‘ en ‘nodig hebben‘. Door hen te leren prioriteiten te stellen in hun uitgaven, ontwikkelen ze een gevoel van discipline en zelfbeheersing. Dit kan zo simpel zijn als het kiezen tussen een nieuw speelgoed of het sparen voor een groter doel.

Een praktische manier om dit concept te ondersteunen is door kinderen een budget te geven of samen met hen een budget te maken. Dit helpt hen om te leren plannen en te begrijpen hoeveel geld ze tot hun beschikking hebben. Deze vaardigheden zijn essentieel voor hun toekomstige financiële gezondheid en onafhankelijkheid. Door hen vroegtijdig bewust te maken van het belang van leven binnen hun middelen, leggen we de basis voor verantwoordelijk geldbeheer en een leven zonder onnodige financiële zorgen.

Bouw een reserve

Het is cruciaal om kinderen te leren om te sparen voor noodgevallen, aangezien dit hen voorbereidt op onvoorziene financiële situaties in de toekomst. Het concept van een noodfonds is een fundamenteel onderdeel van verantwoord financieel beheer en kan kinderen een gevoel van zekerheid en voorbereiding geven.

Door kinderen aan te moedigen om altijd een deel van hun zakgeld of spaargeld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven, zoals een reparatie aan hun speelgoed of een onvoorziene schoolkost, leren ze het belang van vooruit plannen. Dit helpt hen ook om het concept van financiële buffer te begrijpen, wat essentieel is voor financiële stabiliteit op lange termijn.

Het aanleren van deze gewoonte op jonge leeftijd zal hen helpen ontwikkelen tot volwassenen die voorbereid zijn op onverwachte kosten, zonder in paniek te raken. Het geeft hen ook de vaardigheden om prioriteiten te stellen in hun financiën en te begrijpen dat sommige uitgaven, hoewel niet direct leuk of opwindend, noodzakelijk zijn voor een stabiele financiële toekomst.

Bovendien helpt het sparen voor noodgevallen kinderen om het concept van zelfzorg en bescherming te begrijpen. Ze leren dat het belangrijk is om zorg te dragen voor hun toekomstige zelf door verantwoordelijk te zijn in het heden. Dit creëert een sterke basis voor financiële onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid die hen hun hele leven zal bijblijven.

Wees tevreden met wat je hebt

Tevreden zijn met wat je hebt is een fundamentele levensles, essentieel voor het cultiveren van een gezonde kijk op welvaart en geluk bij kinderen. Deze les helpt kinderen te begrijpen dat ware tevredenheid en geluk niet uitsluitend voortkomen uit het bezit van materiële zaken. Het is belangrijk voor hen om te leren waarderen wat ze hebben, in plaats van constant meer te verlangen.

In onze hedendaagse maatschappij, waar consumentisme vaak wordt benadrukt, is het voor kinderen gemakkelijk om gevangen te raken in de cyclus van altijd meer willen. Door kinderen te leren tevreden te zijn met wat ze hebben, stimuleren we een gevoel van dankbaarheid en verminderen we de druk om altijd het nieuwste of beste te hebben. Dit helpt bij het opbouwen van een stabiele emotionele en financiële basis.

Kinderen kunnen worden aangemoedigd om dankbaar te zijn voor wat ze hebben door hen te laten deelnemen aan activiteiten zoals het maken van een dankbaarheidsdagboek, waarin ze regelmatig noteren waarvoor ze dankbaar zijn. Dit kan ook worden gedaan door middel van gesprekken tijdens het avondeten, waarbij iedereen deelt wat ze die dag hebben gewaardeerd.

Daarnaast is het van belang om kinderen te leren dat geluk voortkomt uit ervaringen, relaties en persoonlijke prestaties, en niet alleen uit materiële bezittingen. Dit helpt hen om een meer gebalanceerde en bevredigende levenshouding te ontwikkelen. Door kinderen te leren tevreden te zijn met wat ze hebben, bereiden we hen voor op een toekomst waarin ze zich richten op wat echt belangrijk is in het leven.

Het grote geldboek voor kinderen

Het grote geldboek voor kinderen” is een boek over geld voor kinderen vanaf 5 jaar. Het is een vrolijk en leerzaam avontuur in de wereld van geld. Het boek staat vol met korte verhaaltjes. Elk verhaaltje is een venster naar een belangrijk geldconcept en, zoals u van ons gewend bent, volledig aangepast aan de belevingswereld van uw kind om het leerproces zo leuk en soepel mogelijk te maken.

“Het grote geldboek voor kinderen” is een uitstekende manier voor ouders om hun kinderen op een verantwoordelijke en begrijpelijke manier over geld te leren. Dit boek zal niet alleen helpen bij het opbouwen van een gezonde financiële basis voor elk kind, maar biedt ook een kans voor ouders en kinderen om samen te leren en te groeien. Help uw kind op weg naar een financieel bewuste en verantwoordelijke toekomst met dit grote geldboek voor kinderen barstensvol belangrijke lessen.

Lees over hoe Tim zijn eerste zakgeld krijgt, Eva haar eerste wisselgeld, en hoe Lucas leert sparen voor zijn droomfiets. “Het grote geldboek voor kinderen” helpt kinderen de waarde van geld, het belang van sparen, en concepten als kopen, verkopen, en rente te begrijpen.

De sprookjesachtige illustraties helpen jonge lezers om visueel te verbinden met de lessen in ieder verhaal. De originele en unieke afbeeldingen in dit boek brengen elk verhaal tot leven waardoor kinderen op een interactieve manier kunnen leren.

Positieve affirmaties over geld

Het ontwikkelen van een positieve mindset over geld is een essentiële stap in de financiële opvoeding van kinderen. Een gezonde houding ten opzichte van geld kan kinderen helpen verstandige financiële beslissingen te nemen en legt de basis voor toekomstige financiële welzijn en zelfvertrouwen. In een tijd waarin kinderen al vroeg worden blootgesteld aan verschillende aspecten van geld en consumeren, is het cruciaal hen te onderwijzen over het belang van positief denken over geld.

Positieve affirmaties kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Ze kunnen kinderen helpen om een positief en krachtig geloofssysteem over geld te ontwikkelen. Door regelmatig positieve uitspraken over geld te herhalen, zoals “Ik ben goed in sparen” of “Ik maak slimme keuzes met mijn geld“, kunnen kinderen een positieve relatie met geld opbouwen en een sterke financiële identiteit ontwikkelen.

Deze affirmaties zijn niet alleen woorden; ze zijn gereedschappen die kinderen in staat stellen om vertrouwen en een proactieve houding ten opzichte van geld te ontwikkelen. Ze helpen kinderen om te begrijpen dat geldbeheer niet alleen gaat over wat je niet mag doen, maar ook over het creëren van mogelijkheden en het bereiken van doelen. Door een positieve mindset over geld aan te moedigen, bereiden we kinderen voor op een toekomst van financieel succes en tevredenheid.

Dit is de affirmatie die wij bij Koekoek Kinderboek aanraden voor ieder kind:

“Ik heb altijd meer dan genoeg geld en ik kan het niet helpen om steeds meer geld aan te trekken in mijn leven.”

Wij hopen dat dit artikel u en uw kind(eren) helpt bij hun ontwikkeling en opvoeding. Bedankt voor het lezen.

Gerelateerde berichten

Ontvang 15% korting 🎁

Schrijf je in voor onze mailing lijst en ontvang een waardebon voor 15% korting op je eerste aankoop direct in je mailbox

Shopping Cart
Naar boven