kinderboeken over de dood

Hulp bij rouwen: 12 kinderboeken over de dood per leeftijdsgroep

Het verlies van een dierbare is voor iedereen moeilijk, maar voor kinderen kan het bijzonder verwarrend en ontwrichtend zijn. In dit proces van rouwverwerking kunnen kinderboeken over de dood een waardevol hulpmiddel zijn. Deze boeken helpen niet alleen om het onbegrijpelijke begrijpelijk te maken, maar bieden ook troost en inzicht in de complexe emoties die kinderen ervaren.

Het onderwerp van rouwverwerking bij kinderen is een gevoelig maar uiterst belangrijk onderdeel van hun emotionele ontwikkeling. Kinderboeken over de dood spelen een cruciale rol in het aanbieden van hulp bij rouwverwerking. Dit soort boeken kan helpen om het ongrijpbare concept van de dood te vertalen in iets wat voor kinderen begrijpelijk en hanteerbaar is.

Hoewel de kinderboeken in onze lijst de pijn van het verlies niet wegnemen, bieden ze wel essentiële (h)erkenning en een kader om verdriet te verwerken. Ze zorgen niet per se dat de pijn minder wordt, maar ze bieden wel herkenning, een ander perspectief op verdriet, en een manier om met de situatie om te gaan. Ook geven ze inzicht in de gevoelens van kinderen aan volwassenen. Ze kunnen tevens een brug vormen voor communicatie tussen kind en ouder, door inzicht te geven in de gevoelens die kinderen mogelijk niet onder woorden kunnen brengen.

Hier volgt een lijst van zorgvuldig geselecteerde kinderboeken die kunnen helpen in het rouwproces. Zoals omschreven wordt in ons uitgebreide artikel over rouwverwerking voor kinderen, is het belangrijk om een kinderboek over de dood uit te zoeken wat past bij de leeftijd van het kind.

Daarom is onze lijst gerankschikt op leeftijd:

» Kinderboeken over de dood voor baby’s (0-2 jaar)
» Kinderboeken over de dood voor peuters en kleuters (2-6 jaar)
» Kinderboeken over de dood voor kinderen (6-9 jaar)
» Kinderboeken over de dood voor pubers (10-16 jaar)

12 kinderboeken over de dood

Siens Hemel

Door: Bibi Dumon Tak

Prijswinnend en wonderschoon troostboek over het overlijden van een huisdier. Er stonden zwarte wolken aan de hemel toen Sien vertrok. De lucht rommelde. De regen trommelde. Maar wij hoorden alleen Siens laatste, allerlaatste adem. Bij een afscheid lijkt de hemel soms oneindig zwart, maar voorbij dat zwart, hoe donker ook, komt toch weer kleur.

siens hemel kinderboek over de dood

Kikker en het vogeltje

Door: Max Velthuijs

Toegankelijk en gevoelig prentenboek van Kikker en zijn vriendjes over dood en rouw voor jonge kinderen. Bij de rand van het bos lag een vogeltje. ‘Kijk,’ zei Kikker, ‘kapot. Hij doet het niet meer.’ ‘Hij slaapt,’ zei Varkentje. Maar Haas zei: ‘Hij is dood.’ ‘Dood?’ vroeg Kikker. ‘Wat is dat?’ Dit prachtige kinderboek over de dood is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

kikker en het vogeltje kinderboeken over de dood

Het eiland van opa

Door: Benji Davies

Veel kleine kinderen hebben baat bij een boekje als opa of oma komt te overlijden. Kinderen leren daardoor beter met het rouwen om te gaan, ook al begrijpen ze vaak niet precies waarom opa of oma er niet meer is. Dit kinderboek over de dood is een mooi prentenboek om het verlies van opa beter te begrijpen en te ondersteunen bij rouwverwerking.

Dit kinderverhaal gaat niet expliciet over de dood. Het gaat meer over afscheid nemen van opa. In dit kinderboek leren kinderen dat opa altijd dichtbij is, ook al is hij ver weg.

het eiland van opa kinderboeken over de dood

Een boom vol herinneringen

Door: Koekoek Kinderboek

“Over de Dood” is een gevoelig en inzichtelijk boek dat ouders en kinderen helpt om samen het lastige onderwerp van de dood te bespreken. Ontworpen voor kinderen van 2-6 jaar, raken deze ontroerende verhaaltjes diverse aspecten van verlies aan: van het overlijden van een huisdier tot een geliefd familielid, of zelfs een ongeboren broertje of zusje.

Het boek moedigt kinderen aan om emoties zoals verdriet, verwarring en boosheid te begrijpen en te uiten, en helpt hen bij het steunen van vriendjes in rouw. Een essentiële gids voor ouders en kinderen om samen sterker door moeilijke tijden te navigeren.

De dood kan een uitdagend gespreksonderwerp zijn tussen ouders en kinderen. Met “Over de Dood” bieden we een hulpmiddel aan ouders om deze moeilijke gesprekken aan te gaan. Dit boek vol ontroerende en hoopvolle korte verhaaltjes, is ontworpen om kinderen van 2-6 jaar te begeleiden bij de verwerking van rouw en het begrijpen van het rouwproces.

“Over de Dood” is een krachtig middel om kinderen te helpen gedurende het rouwproces. Het maakt gebruik van eenvoudige, directe taal met een zachte, troostende en lichtelijke inspirationele toon, geschikt voor jonge kinderen. Het streeft ernaar om kinderen te helpen hun gevoelens van verdriet, verwarring en soms boosheid te begrijpen en te uiten.

kinderboek over de dood

Groter dan een droom

Door: Jef Aerts

Groter dan een droom is een troostrijk verhaal waarin een jongen zijn zusje voor het eerst ontmoet. Samen maken ze een onvergetelijke reis die precies één nacht duurt. ‘Zullen we?’ riep zus. ‘Wat?’ Ik duwde mijn oren dicht en luisterde zo hard ik kon. ‘Fietsen.’ Nu weet ik best dat je veel kan als je dood bent. Je kan gesprekken doen stilvallen en mensen doen huilen. Je naam wordt plechtig uitgesproken en alleen al door aan jou te denken, vallen mensen elkaar in de armen. Maar fietsen?’Vannacht nee m ik je mee!’ gilde ze. Ik knikte ja, maar begreep er niets van.

groter dan een droom rouwverwerking kind dood

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden

Door: Pimm van Hest

Een mooie dag. Christiaan en Opa zijn in het park. Ze filosoferen over grote en kleine vragen. Waarom gaan we dood? Wat is er na de dood? En moet je bang zijn voor de dood? Dit boek nodigt uit tot een gesprek over de dood én geeft kinderen de ruimte om vragen, angsten en gedachten te verwoorden. Dit kinderboek over de dood is een echte aanrader voor (groot)ouders die met hun (klein)kinderen over de dood willen praten

Doodgewoon

Door: Bette Westera

‘Doodgewoon’ is een uniek kinderboek met troostrijke gedichten over rouw en de dood, voor kinderen vanaf 8 jaar. Echt doodgewoon is een boek over de dood niet. Niet voor volwassenen, en al helemaal niet voor kinderen. En toch hoort de dood bij het leven, want vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Je opa, de buurvrouw, je ouders, de hond of de poes – allemaal kunnen ze doodgaan.

doodgewoon kinderboeken over de dood

Papa, hoor je me?

Door: Tamara Bos

Polle praat tegen zijn vader. Hij beschrijft hoe stil het is in huis. Dat zijn moeder een beetje moet huilen en dat zijn broer Dajo alleen op zijn kamer zit. Polle vertelt over hoe zijn vader ziek werd. Dat het net superlang stratego was. En dat zijn vader absoluut niet wilde verliezen. Hij vertelt over de bloemen en de tantes in huis. En hij praat over vroeger. Over de kermis, het schaatsen en voetbal. Hij weet zeker dat zijn vader hem hoort… Dit prachtige kinderboek over de dood voor kinderen vanaf 6 jaar zal ieder kind helpen bij de rouwverwerking.

papa hoor je me kinderboek over de dood

Alles wat was

Door: Stine Jensen

Een magisch verhaal over een boom die luistert naar de zorgen van kinderen. Dit boek leert empathie en het waarderen van de natuurlijke wereld om ons heen.

Hoe ik per ongeluk een boek schreef

Door: Annet Huizing

Katinka wil schrijfster worden. De verhalen komen zomaar op in haar hoofd. Maar ze weet niet goed hoe ze ze op papier moet zetten. Daarom trekt ze op een dag de stoute schoenen aan en klopt aan bij haar overbuurvrouw Lidwien, een beroemd schrijfster. Lidwien wil Katinka wel schrijftips geven, in ruil voor hulp in de tuin.

Lidwien stelt Katinka allerlei vragen over wat lezen en schrijven voor haar betekent. Ze leert haar formuleren en vooral kijken, en Katinka schrijft en herschrijft haar leven. Want haar moeder is al jaren dood en haar vader is verliefd of heeft een midlifedinges. Of allebei.

Ondertussen hoort Katinka steeds meer over het leven van Lidwien, dat óók de moeite van het opschrijven waard is. En terwijl er een bijzondere vriendschap ontstaat, leert Katinka iets over het leven en schrijft ze per ongeluk een boek.

hoe ik per ongeluk een boek schreef kinderboek over de dood

7 minuten na middernacht

Door: Patrick Ness

De moeder van Conor heeft kanker en het is net alsof hij onzichtbaar is geworden. Dat is niet natuurlijk niet fijn, maar er zijn moeilijkere dingen voor Conor. Naarmate de tijd vordert otdekt Conoro iets wat hij eigenlijk diep in zijn hart al weet: zijn moeder is ziek en wordt niet meer beter. Op een bijzondere nacht krijgt hij bezoek van een monster dat hem verhalen vertelt en hem helpt het dapperste, meest ware en zware te doen; zijn moeder steunen tot het einde van haar leven en rouwen.

7 minuten na middernacht kinderboek over de dood

Dood zijn, is dat voor altijd?

Door: Lies Scaut

De meeste ouders vinden het moeilijk om over de dood te praten met hun kinderen. Vaak zijn ze bang om iets verkeerds te zeggen en dus zeggen ze maar liever niets. Helaas is dit geen oplossing. Want dit neemt de vragen die kinderen hebben niet weg. Als ze geen antwoorden krijgen van hun ouders, laten ze vaak zelf de fantasie de vrije loop.

Om te voorkomen dat kinderen in hun hoofd de dood iets heel engs maken, wil dit boek de dood juist omarmen door de de meest uiteenlopende vragen van kinderen over de dood aan bod te laten komen. Geen vraag is te gek of uitgesloten of stom. Iedere vraag wordt uitgebreid toegelicht. Dit is een ontzettend waardevol kinderboek over de dood voor wanneer je als ouder of leerkracht niet weet wat te zeggen.

dood gaan kinderboek over de dood

Het navigeren door het landschap van rouw en verlies kan voor kinderen een ontmoedigende reis zijn. Het kiezen van het juiste kinderboek over de dood kan cruciaal zijn in dit proces. Deze boeken zijn meer dan alleen verhalen; ze zijn instrumenten die zowel kinderen als ouders helpen bij het begrijpen en uiten van diepe en vaak verwarrende emoties.

De selectie van twaalf kinderboeken die we hebben besproken, biedt een breed scala aan benaderingen voor de delicate thema’s van afscheid en verdriet. Het is belangrijk om een boek te kiezen dat past bij de leeftijd en het begripsniveau van uw kind. Een gezonde rouwverwerking is een essentiële stap in de emotionele ontwikkeling van een kind. Deze boeken kunnen een veilige ruimte bieden voor kinderen om hun gevoelens te verkennen, te begrijpen en te verwerken.

Bovendien kan het gezamenlijk lezen van deze boeken de band tussen ouder en kind versterken. Samen lezen biedt een gelegenheid voor gesprekken en gedeelde ervaringen, waardoor ouders een dieper inzicht kunnen krijgen in wat hun kind doormaakt. Dit proces van gedeelde ervaringen kan helpen bij het bouwen van een sterkere, empathische verbinding tussen ouder en kind.

In tijden van verlies kunnen deze kinderboeken over de dood dus een onmisbaar hulpmiddel zijn. Ze bieden niet alleen troost en begrip, maar versterken ook de emotionele banden binnen het gezin, terwijl ze kinderen ondersteunen in hun reis door het rouwproces. Het kiezen van het juiste boek kan een belangrijke stap zijn in het ondersteunen van een kind door deze uitdagende tijd heen.

Om onze kinderen al vanaf vroege leeftijd emotioneel bestendig te maken, raden wij aan mindfulness technieken voor kinderen toe te passen. Wij hebben daar een mooie gids voor die misschien kan helpen!

Bekijk ook: top 25 Nederlandse Kinderboekentop 10 kinderboeken over de natuur • top 18 kinderboeken over geld • top 11 mindfulness kinderboeken

Koekoek! Bekijk hier al onze kinderboeken.

Gerelateerde berichten

Ontvang 15% korting 🎁

Schrijf je in voor onze mailing lijst en ontvang een waardebon voor 15% korting op je eerste aankoop direct in je mailbox

Shopping Cart
Naar boven